BAYONNE, LA CAPITALE DU CHOCOLAT QUI FAIT FONDRE LE PAYS BASQUE !
- slowly mag
- il y a 3 jours
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BAIONA, TXOKOLATEAREN EUSKAL HIRIBURUA

Dans les ruelles de la capitale basque, l’histoire du cacao se savoure au travers de la visite du musée du chocolat et en poussant les portes d’artisans chocolatiers d’exception.

Txokolatearen hiriburuko karriketan, kakaoaren historia gozatu daiteke txokolatearen museoaren bidez eta paregabeko txokolategileengana joanez.
Au Pays Basque, le chocolat a le goût de l’histoire et du voyage. C’est à Bayonne, port ouvert sur le monde dès le XVII è siècle, que le cacao fit sa première escale en France. Les juifs portugais, fuyant l’Inquisition, y apportèrent le secret de cette fève exotique ramenée d’Amérique. Grâce à ces échanges maritimes, Bayonne développa un savoir-faire artisanal et devint rapidement la capitale française du chocolat.

Euskal Herrian, txokolateak historiaren eta bidaiaren gustua du. Baionako portua munduari buruz ireki zen XVII. mendetik beretik, eta handik zen kakaoa sartu lehenbiziko aldiz Frantzian. Inkisiziotik ihes egin zuten judu portugesek Ameriketatik jin bihi exotiko horren sekretua ekarri zuten. Itsas trukaketa horiei esker, Baionak eskulangintzaren trebetasuna garatu zuen eta laster txokolatearen Frantziako hiriburua bihurtu.
Aujourd’hui encore, la ville garde cette empreinte gourmande. Les ruelles du centre-ville exhalent un parfum de cacao grillé et les vitrines rivalisent d’inventivité chocolatée. Parmi les chocolateries incontournables où faire vos emplettes, citons la Maison Daranatz, Chocolaterie Cazenave ou encore Chocolat Pascal. Et dans le vieux centre, impossible de passer à côté du Musée du chocolat, étape incontournable pour qui veut comprendre comment la fève est devenue une passion basque. Entre objets d’époque, récits de navigateurs et dégustations, on s’offre un appétissant voyage dans le temps !

Gaur oraino txokolatearen herexak badira hirian. Alabaina, hiri barneko karriketan kakao txigortu usaina airean dago eta erakusleihoetan txokolatezko sormenak batak besteak baino ederragoak dira. Bisitatu beharreko txokolate-denden artean aipatu behar dira Daranatz etxea, Cazenave txokolategia eta Pascal txokolateak. Eta Txokolatearen Museoa ere ikustekoa da, kakao bihia nola Euskal Herrian errotu den ulertu nahi duenarentzat. Lehengo objektuen, itsasturien kontakizunen eta dastaketen artean, bidaia goxoa egiteko parada denboran zehar!
Et aussi ! À quelques kilomètres, à Cambo-les-Bains, la chocolaterie Puyodebat perpétue cette tradition depuis plus de 25 ans avec des créations artisanales, des recettes d’antan et une pointe d’audace contemporaine. Nouveauté : depuis peu, le salon La Tasse à moustache a ouvert ses portes, ainsi qu’un nouveau musée de chocolat basque et de l’histoire du chocolat basque. Une bonne raison d’aller y faire un tour !
Gainera : Zenbait kilometrora, Kanbon, badu 25 urte Puyodebat txokolategiak tradizio hori iraunarazten duela eskuz egin sorkuntzekin, lehengo errezetekin eta ausartzia garaikide aire batekin. Berritasuna: berrikitan, La Tasse à moustache txokolate-gozotegia ireki da, baita ere euskal txokolatearen eta euskal txokolatearen historiaren museo berri bat. Hara joateko arrazoi ona!














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